Take care of your health, there's no second chance.

Lasagne (laktózmentes, ir-barát)

Lasagne (laktózmentes, ir-barát)

Be kell vallanom, régen nem igazán szerettem a tészta ételeket, két félét voltam hajlandó megenni a mákos tésztát és a grízes tésztát (azt is jó sok cukorral és lekvárral). Hát az utóbbi opció az IR kiderülése után számomra kiesett, mert kb. csak egy maroknyit tudnék megenni ebédre, gy inkább lemondtam róla teljesen.

Az IR miatt egyetemistaként is főznöm kellett magamra, akkor még nem volt ennyi diéta barát opció mint mostanában. Természetesen gyorsan elkészíthető ételeket kerestem, ez pedig  figyelmemet az olasz tészták felé terelte. Természetesen a lasagne, nem leggyorsabban elkészülő olasz tészta ételek egyike, azonban az egyik kedvenceim közé tartozik. Legutóbb két félét készítettem, egy megszokottabb paradicsomos húsos fajtát és egy spenótos húsmentes változatot.
Facebook  és Instagram oldalamon közzé tett szavazás alapján a húsos verzió receptjét szeretnétek előbb látni, így azt is hoztam el nektek.

Nézzük is a hozzávalókat:

  • A paradicsomos húsos réteghez
    • 200 g durum lasagne tészta
    • 1 nagy vörös hagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 db sárga répa (közepes)
    • 400 g darált hús
    • 4 ek olaj
    • 1 tk só
    • bors
    • 2 tk oregánó
    • 2 tk bazsalikom
    • 2 tk kakukkfű
    • 500 g paradicsom püré
    • 2 tk négyszeres erejű édesítő
  • A besamelhez
    • 80g margarin
    • 3 dl kókusz krém + 6 dl víz ( vagy 8 dl növényi tej)
    • 50 g zabpehely liszt
    • bors
    • szerecsendió
  • 250 g sajt (reszelve)

Először a paradicsomos részt készítjük el. A vöröshagymát, fokhagymát és sárgarépát megpucoljuk és apróra kockázzuk. Ezután egy lábosban az olajon megpirítjuk a fokhagymát és vöröshagymát. Miután üvegesre pirult a vöröshagyma, hozzá adjuk a darált húst és sózzuk borsozzuk. Ha darált hús már kicsit megpirult, rá öntjük a paradicsom szószt. Majd bele szórjuk a zöld fűszereket, a sárgarépát és összeforraljuk.

Ez után elkészítjük a besamel mártást. Ehhez elsőként megolvasztjuk a margarint, majd elkeverjük benne a zabpehely lisztet és kicsit megpirítjuk. Folyamatosan engedjük fel a folyadékkal kevergetés közben, hogy ne csomósodjon, eközben egy csipet sót, borsot és szerecsendiót szórunk a mártásba. Kevergetve tovább főzzük, amíg be nem sűrösödik.

Ha elkészült a mártás előmelegítjük a sütőt, 180 fokra alul felül sütés funkciót kiválasztva.

Egy téglalap alakú jénaiba rétegezzük az összetevőket. Először a lasagne lapokat fektetjük le az aljára, majd megkenjük besamel mártással.  A besamel mártásra rétegezzük az paradicsomos húsos ragut, ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogy a húsos ragunk. Az utolsó paradicsomos réteg tetejére újra tésztalapokat helyezünk, megkenjük besamellel, majd megszúrjuk reszelt sajttal.

A jénait az előmelegített sütőbe tesszük fedővel együtt, vagy alufóliával letakarva. 30 percig sütjük fólia alatt, majd le vesszük és addig sütjük amíg sajt meg nem pirul. Miután elkészült, körülbelül 1 órát hagyjuk hűlni és utána szeleteljük csak fel.

Jó étvágyat!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..