Házi pilóta keksz (cukormentes, vegán)

Házi pilótakeksz (cukormentes, vegán)
Pár hete Anyukám vegán, cukormentes pilóta keksszel lepett meg engem és a nővéremet. Mondanom sem kell mennyire örültünk neki. Ezt a receptet osztom, most meg veletek 🙂
Hozzávalók:
100g fehér liszt, 200 g tk. tönkölyliszt, 50 g zabpehely liszt, 50 g rizsliszt
250 g margarin
50 g négyszeres erejű édesítő (eritrit, stevia keveréke)
1,5 ek vanília aroma (ízlés szerint lehet több)
csipet só
0,5 dl növényi tej, (kókusztej)
1,5 ek kakaópor
krémhez:
150g margarin
150g étcsokoládé
20g negyedannyi
1 dl növényi tej
1-2 teáskanál rumaroma
Elkészítés:
A keksz elkészítéséhez a lisztet morzsoljuk szét a margarinnal, tegyük hozzá az édesítőt és a csipet sót. Vegyük ketté és az egyik feléhez adjunk vanília aromát és a növényi tej felét, a másik feléhez pedig a kakaó port és a növényi tej másik felét. Ha nem áll össze pár csepp vizet tehetünk hozzá, de nekünk elég volt a leírt folyadék mennyiség. A kész tésztákat tegyük fóliába és hűtőbe 30 percre.
Ezt követően sodorjuk ki kb 4-5 mm vastagra és szaggassunk 3 cm átmérőjű korongokat. Sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük a fehér és barna korongokat is 12-14 percig, 180 fokos sütőben. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből kb 66-68 korong lesz színenként.
Krém:
Hőálló tálba tesszük az összetördelt csokit, a feldarabolt margarint, rászórjuk az édesítőt, ráöntjük a növényi tejet és a rumaromát. Egy lábosba vizet teszünk és rátesszük a hőállótálat az alapanyagokkal és felolvasztjuk vízgőz felett. Addig keverjük, amíg egyneművé nem válik.
Ha készen van folyamatosan kevergetve hűtjük. Ha nem keverjük, kicsapódik a vaj. Akkor jó a krém állaga, amikor már nem folyik, hanem kb. puding sűrűségű, mert ha hígabb lefolyik a korongokról.
Ha kihűlt a krém a korongokat összeragasztjuk vele, egy fehér és egy barna párosításban.
Másnap a legjobb fogyasztani, de azért kóstoljátok meg, ha elkészült 🙂
Ránézésre megütközött a szemem a margarinon. Ez növényi? Mert anélkül nem vegán a süti…
igen, természetesen növényi margarint használtam.