Take care of your health, there's no second chance.

Mákos guba

Mákos guba

Régi nagy kedvencem a mákos guba, amelyet az IR kiderülése után nagyon sokáig nem ettem. Valamiért az élt a fejemben, hogy ezt úgy se lehet úgy jól elkészíteni, hogy megehessem. Be kell vallanom, hogy tévedtem 🙂

Lássuk a hozzávalókat:

A guba kiflihez:

 

  • 120 g finom búzaliszt
  • 440 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 40 g sikér
  • 1 teáskanál só
  • 70g margarin
  • 3,5 dl víz
  • 500 g liszthez elegendő szárított élesztő (gyártótól függően 7g vagy 11g)

 

 

A vanília öntethez:

 

  • 250 ml tejszín+250 ml víz (vagy növényi tejszín)
  • 8 g étkezési keményítő
  • 13g zabpehely liszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 kávéskanál vanília aroma
  • négyszeres erejű édesítő (eritrit stevia keverék) ízlés szerint

 

 

Hozzávalók még:

 

  • 80-100g darált mák (attól függ mennyire mákosan szeretjük)
  • 25 g négyszeres erejű édesítőszer (eritrit-stevia keveréke)
  • kb, 0,5 l tejszín+víz keveréke (vagy növényi tej)

 

 

Elkészítés:

A guba kifliket én mindig Limara gubakifli receptje alapján sütöm, természetesen a fenti hozzávalókat alkalmazva, hogy inzulinreszintencia-kompatibilis legyen.

Miután kihűltek a kiflik 0,5 liter tejszín+víz keveréket (vagy növényi tejet, aki szereti a mandula tejet én azt ajánlanám, de bármely másik is megfelel), 25g négyszeres erejű édesítővel langyosra melegítek.

A kihűlt gubakifliket felkarikázom és pár pillanatra a “tejbe” merítem. Utána gyorsan megforgatom a darált mákban és egy sütés álló üvegedénybe helyezem. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm.

Ez idő alatt elkészítem a vanília sodót. A tojássárgákat kikeverem az édesítővel és vanília aromával. Apránként hozzá keverek 4 dl-t a tejszín-víz keverékből (vagy 4 dl növényi tejet). A keményítőt és zabpehelylisztet a maradék 1 dl folyadékkal simára keverem. A tojás sárgás keveréket felteszem melegedni a tűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett hozzá öntöm a keményítős “tejet”. Folyamatosan kevergetve, addig melegítem amíg az öntet be nem sűrűsödik.

Ha a kiflik megsültek tálakba szedem és leöntöm a vanília sodóval.

Jó étvágyat!



2 thoughts on “Mákos guba”

  • Üdv!
    Úgy tudom, IR-eseknek nem szabad keményítőt enniük. Esetleg lehetne valami mással süríteni?
    Köszönöm! Marcsi

    • Kis mennyiségű a keményítő, amely egy adatra jut. A kifli és a mák viszont lassú felszívódású szénhidrát. Ha mégis helyettesíteni szeretné zabpehely liszttel próbálnám meg, ebben az esetben azonban kicsit sötétebb színű lesz a sodó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .