Take care of your health, there's no second chance.

Mézeskalács (inzulinrezisztencia barát, vegán recept)

Mézeskalács (inzulinrezisztencia barát, vegán recept)

Ahogy a karácsonyi menüről szóló bejegyzésben ígértem, elhozom nektek a az ir-barát vegán mézeskalács (vagy inkább mézetlenkalács? :)) receptjét. Ezt recept még óvodáskoromból származik, úgyhogy már sok-sok éve készítjük mindig karácsonykor. Az inzulinrezisztenciám kiderülése után először elhagytuk belőle a mézet és “csak” fűszerekkel ízesítettük, idén karácsonykor pedig már tojás sem került bele.

Először is lássuk a hozzávalókat:

  • 105 búzafinomliszt
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 45 g négyszeres erejű édesítő (eritrit-stevia keveréke)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (készen is kapható, vagy az alábbi recept alapján otthon is elkészíthetjük)
  • 1 dl víz
  • 65 g olvasztott margarin

Elkészítés:

Kimérjük a liszteket egy tálban és elkeverjük  a szódabikarbónával és a fűszerekkel. A édesítőszert a vízzel felmelegítjük és elkeverjük, majd megolvasztjuk a margarint és összekeverjük az édesítőszeres vízzel. A folyadékot apránként adagolva puha, nem ragacsos tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva 1,5-2 órát pihentetjük a hűtőben. Ezután előmelegítjük a sütőt 200 fokra (alul-felül sütés).  Enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra sodorjuk, különböző formákat szaggatunk belőle és 10-15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk mert gyorsan sül!
Ebből két nagy tepsire való adag lesz, ha család nagy mézeskalács fogyasztó, érdemes duplázni a mennyiséget 🙂

Jó étvágyat!

 



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .