Mézeskalács (inzulinrezisztencia barát, vegán recept)
Ahogy a karácsonyi menüről szóló bejegyzésben ígértem, elhozom nektek a az ir-barát vegán mézeskalács (vagy inkább mézetlenkalács? :)) receptjét. Ezt recept még óvodáskoromból származik, úgyhogy már sok-sok éve készítjük mindig karácsonykor. Az inzulinrezisztenciám kiderülése után először elhagytuk belőle a mézet és “csak” fűszerekkel ízesítettük, idén karácsonykor pedig már tojás sem került bele.
Először is lássuk a hozzávalókat:
- 105 búzafinomliszt
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 45 g négyszeres erejű édesítő (eritrit-stevia keveréke)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (készen is kapható, vagy az alábbi recept alapján otthon is elkészíthetjük)
- 1 dl víz
- 65 g olvasztott margarin
Elkészítés:
Kimérjük a liszteket egy tálban és elkeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel. A édesítőszert a vízzel felmelegítjük és elkeverjük, majd megolvasztjuk a margarint és összekeverjük az édesítőszeres vízzel. A folyadékot apránként adagolva puha, nem ragacsos tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva 1,5-2 órát pihentetjük a hűtőben. Ezután előmelegítjük a sütőt 200 fokra (alul-felül sütés). Enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra sodorjuk, különböző formákat szaggatunk belőle és 10-15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk mert gyorsan sül!
Ebből két nagy tepsire való adag lesz, ha család nagy mézeskalács fogyasztó, érdemes duplázni a mennyiséget 🙂
Jó étvágyat!