Take care of your health, there's no second chance.

Karácsonyi muffinok (tejmentes, vegán, cukormentes)

Karácsonyi muffinok  (tejmentes, vegán, cukormentes)

A korábbi karácsonyi menüről szóló bejegyzésemben ígértem egy meglepetést, ami pedig nem más mint ezek dekoratív ir-barát, cukormentes és karácsonyfa jellegű muffinok.

Hozzávalók:

A muffinhoz:

Az alaprecept a csokis muffin receptem ezt alakítottam vegánná, a tojás kihagyásával.

  • 186 g búza finomliszt
  • 564  teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely liszt
  • 7,5 tk sütőpor
  • 4,5 tk útifűmaghéj +4,5 dl víz (tojás helyett)
  • 95 g négyszeres erejű édesítő (eritrit-stevia keveréke)
  • 375 g margarin
  • 7,5 ek  kakaópor
  • 6 dl víz
  • 150 g étcsokoládé

A “vajkrémhez”* (körülbelül a muffinok felét tudjuk így kidíszíteni)

  • fél csomag pudingpor
  • 100 ml kókuszkrém +150 ml víz
  • 230 g margarin
  • 1,5 tk ételfesték
  • édesítőszer ízlés szerint

Először a muffinokat készítettem el:

Egy kis tálba teszünk 4,5 tk útifűmaghéjat, amit elkeverünk 4,5 dl vízzel majd állni hagyjuk.  A muffinhoz kimérjük a liszteket és a többi száraz alapanyagot egy tálba és összekeverjük.  A sütőt előmelegítjük 190 fokra (alul-felülsütés).

A csokit apróra vágjuk.  A margarint megolvasztjuk és elkeverjük benne az édesítő szert. Kétféleképpen keverhetjük össze, ha van egy cserélhető karos, dagasztó gépünk, akkor annak az üstjébe beleöntjük a száraz hozzávalókat. Utána hozzá öntjük a tojáspótlót.  Elkezdjük kevertetni majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott margarint és a vizet. Egy sűrű masszát kell kapnunk, amibe bele forgatjuk a csokoládét. Ha kézzel kevernénk össze, akkor először a tojáspótlót keverjük össze az olvasztott margarinnal s fokazatosan adagoljuk hozzá a lisztet és a vizet amíg sűrű massza állagú nem lesz a tésztánk, ekkor hozzá keverhetjük a csokoládét.

Muffin formákba töltjük és betesszük a sütőbe. Körülbelül 25-30 perc alatt sül meg majd meg, de tűpróbával mindenképpen ellenőrizzük!

Amíg a muffinok sültek, elkezdtem a “vaj”krémet:

A 0,5 csomag pudingport megfőztem a kókuszkrém víz keverékével, mintha egy normál pudingot készítenék (természetesen édesítettem is).

Amikor elkészült egy vízzel kiöblített másik edénybe öntöttem át és eltakartam fóliával a felszínét, hogy ne bőrösödjön (kitettem a teraszra hűlni, éljen tél! nyáron természetesen hűtőbe tegyük majd). Legalább fél órán keresztül, hagyjuk a hűtőben vagy az 5 fokos teraszon 🙂

Ekkor már kivettem a krémhez szükséges margarin a hűtőből, hogy kicsit puhuljon. Miután a puding kihűlt, egy tálban robotgéppel elkezdtem elkeverni a puha margarin amíg homogén állagú nem lett. Ezután tettem hozzá egy kevés édesítőszert még, majd apránként elkezdtem összekeverni a pudingporral. Amikor már nagyjából összekeveredtek hozzá adtam az ételfestéket és azt is alaposan elkevertem.

Habzsákba töltöttem és a kihűlt muffinok tetejére rétegeztem. Csúcsdíszként mézeskalácsokat helyeztem rájuk.

Jó étvágyat! 🙂

 

*A cukormentes vajkrém kiinduló receptje innen származik.

** A dekorcukorból nem mindegyik cukormentes. Azokat a muffinokat nyilván nem én ettem meg 🙂

 



2 thoughts on “Karácsonyi muffinok (tejmentes, vegán, cukormentes)”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.