Take care of your health, there's no second chance.

Vegetáriánus töltött cukkini

Vegetáriánus töltött cukkini

A cukkini az a zöldség, amelyet régen csak rántva ettem meg és el nem tudtam képzelni, hogy ez bármilyen más formában is ehető legyen. Azóta egyik kedvenc zöldségemmé nőtte ki magát, szeretem benne, hogy sokrétűen felhasználható bárhogyan fűszerezhető. Pár napja töltve készítettem el, besameles zöldséges raguval béleltem ki a cukkini csónakokat.

A töltött cukkini elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk.

  • 3 db közepes méretű cukkini
  • 50 g vörös lencse
  • kb. 300 g mexikói zöldség keverék
  • bazsalikom
  • oregánó
  • fehér vagy fekete bors
  • trappsita sajt (kb. 200g)

A besamelhez:

  • 25g margarin
  • 300 ml növényi tej
  • 3 ek zabpehely liszt
  • szerecsendió
  • bors

Először beáztatjuk a vörös lencsét annyi vízben, ami épphogy ellepi és állni hagyjuk, min. 30 percet. Ezután kevés sós vízben feltesszük főzni. Ez idő alatt a cukkiniket megmossuk ketté vágjuk és kikaparjuk a belsejét. A cukkini belsejét apró darabokra vágjuk és félretesszük. Amikor a lencse már majdnem megpuhult hozzá adjuk a mexikói zöldség keveréket és a cukkini belsejét, sózzuk, borsozzuk oregánót és bazsalikomot szórunk rá.

Amíg a zöldségek főnek elkészítjük a besamel mártást. Először a margarint felolvasztjuk egy kisebb  lábasban, elkeverjük benne liszt felét és megpirítjuk. Utána fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék lisztet és folyadékot ügyelve arra, hogy ne csomósodjon a mártásunk (én végig kézi habverő segítségével kevertem). Miután hozzáadtuk az összes folyadékot egy csipet szerecsendiót sót és borsot adunk hozzá. A kész besamel mártást folyamatos kevergetés közben a zöldségekhez keverjük és megvárjuk hogy össze forrjanak. Közben kóstoljuk meg, ha sótlannak nem eléggé fűszeresnek érezzük nyugodtan tegyünk még hozzá sót, oregánót bazsalikomot.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A cukkinit töltsük meg a zöldséges mártással, szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 15 percig süssük lefedve, majd további 15-20 percig fedő nékül. Akkor van kész, amikor a sajt már szépen megpirult a tetején. Frissen sült kenyérrel ettük.

Jó étvágyat!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..