Take care of your health, there's no second chance.

“Túrós” batyu túró nélkül tejmentes (vegán, cukormentes)

“Túrós” batyu túró nélkül tejmentes (vegán, cukormentes)

Be kell valljam, hogy amióta tudok az IR-ről nem ettem túrós batyut. Ne kérdezzétek, hogy miért magam sem értem mert nem bonyolultabb az elkészítése, mint bármely más kelt tésztáé. Na de éppen ezért, hogy ne legyen annyira egyszerű tettem bele egy kis csavart. A “túró” gombóc sikerén felbuzdulva újabb kísérletbe kezdtem. Így született meg a túró nélküli cukormentes vegán túrós batyu ötlete. Remélem nektek is annyira tetszeni fog a végeredmény, mint nekem 🙂

Jöjjenek is a hozzávalók:

Tészta:

  • 125 g búzafinomliszt
  • 325 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g búzasikér
  • 7 instant élesztő
  • 2-2,5 dl víz 2 teáskanál útifűmaghéj + 1 dl víz
  • csipet só
  • 1 teáskanál négyszeres erejű édesítő
  • 80 g olvasztott margarin

Töltelék:

  • 150 g köles
  • 3-4 dl mandulatej (ha túl tömény lazítjuk)
  • 5 teáskanál négyszeres erejű édesítő
  • 4-5 teáskanál citromlé
  • 1 dl zabkorpa
  • 1 teáskanál vanília aroma

A kölest legalább egy órára annyi vízbe áztatjuk, ami éppen ellepi. Egy óra után leöntjük róla a maradék vizet és újból átmossuk. Ez után feltesszük  a kölest főni a “tejjel”és ez édesítőszerrel.  Én közben kóstolgattam, hogy mennyire puhul, ezért lehet akár 4 dl a folyadék. De maradjon kéznél a mandulatej, mert a túrókrém készítésénél még szükségünk lehet rá.

Amikor már kb. csak fél centi vastagon lepi el a “tej” a kölest, akkor  bele keverjük a citrom levet és zabkorpát és vanília aromát. Hagyjuk langyosra hűlni, ha időközben túl töménnyé válna a massza egy kis mandula tejjel lazítsunk rajta, hogy könnyen kenhető “túrót” kapjunk.

Amíg hűl a krém előkészítjük a tésztát. Először a tészta száraz hozzávalóit egy dagasztógép üstjébe mérjük. Az útifűmaghéjat elkeverjük a a vízzel és felolvasztjuk a margarint, amiben elkeverjük az édesítőszert. Ezután hozzá öntjük a liszthez a kocsonyássá vált útifűmaghéjat és dagasztani kezdjük. A margarint is az üstbe öntjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet. Amíg egy puha, nem ragacsos tésztát kapunk, ami szépen elválik az edény falától.

A tésztát 30 percig kelesztjük meleg helyen kelesztjük. Ezután kb. 2 cm magasra kinyújtjuk és 8×8 cm kis kockákra vágjuk. 2 teáskanálnyi köleskrémet rákenünk és meg formázzuk őket, úgyhogy az egymással átlósan lévő sarkokat összecsípjük és megcsavarjuk. Így szép kis batyukat fogunk kapni. A formázás után előmelegítjük a sütőt 200 fokra  (alul-felül sütés), amelynek az aljára egy vízzel teli edényt helyezünk. Elég a batyukat most már csak addig keleszteni, amíg felmelegszik a sütő. Ezután 30-35 perc alatt készre sütjük őket.

Fogyasszátok jó ízűen, reggelire, tízóraira, uzsonnára amelyik étkezésre csak jól esik 🙂

 

 

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.