Vegán “sajtos” kiflik

Szeretek reggelire valamilyen péksüteményt fogyasztani. A sajtos kiflit különösen szeretem, azonban az utóbbi időben úgy vettem észre, hogy a szervezetem nem szereti annyira sajtot, mint ahogyan azt én szeretném 🙂
Ezért kezdtem el keresni, sajt helyettesítésre alternatívát. A Violife sajtokat találtam egyelőre ár-érték arányban a legjobbnak, abból is füstölt sajt ízű verziót.
A kiflik elkészítése rendkívül egyszerű és nem sok hozzávaló kell hozzá:
- 370 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 90 g búza finom liszt
- 40 g búza sikér
- 40 g kókuszkrém
- 50 g margarin
- 285 ml víz
- 10 só
- 11 g élesztő
- Violife sajt (füstölt ízesítésű tömb)
Először kimértem a száraz hozzávalókat és összekevertem. A margarint mikróban megolvasztottam. Majd egy kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe mértem a hozzávalókat, először a szárazakat majd a kókuszkrémet és a margarint. Sima nem ragacsos tésztát dagasztattam a géppel, majd meleg helyen duplájára kelesztettem (általában átteszem egy kelesztő tálba). Ehhez most kb. 22 fokon 30-40 perc kellett.
Miután megkelt a tészta 10 egyenlő részre osztom. Háromszög alakúra nyújtom őket és feltekerem, majd reszelt Violife sajttal megszórom. További 30 percig kelesztem, ez idő alatt elő melegítem a sütőt 200 fokra (alul-felül sütés).
A kiflik 20-25 perc alatt ropogósra sülnek. Egy késsel azonban érdemes ellenőriznünk, hogy megfelelően átsültek-e.
Jó étvágyat!