Időnként kísérletezős kedvemben vagyok (na jó szinte majdnem minden alkalommal, amikor főzni vagy sütni kezdek 🙂 ezek a diéta “káros” hatásai. Így történt hát, hogy kipróbáltam milyen is lehetne a túró gombóc túró nélkül, tejmentesen és természetesen cukor nélkül.
Furcsán hangzik ugye? Kicsit talán az is de nekem nagyon ízlett. Többféle receptből gyúrtam össze ezt, hogy 100 %-ig IR kompatibilis legyen. A köles lassan felszívódó szénhidrát forrás így nyugodtan fogyaszthatjuk szinte bármikor és tejérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják 😉
Lássuk is a hozzávalókat:
250g köles
6 dl növényi tej (nekem mandula+kókusztej keveréke)
2-3 tk negyedannyi (én főzésnél már belekevertem)
1,5 dl zabkorpa (gluténmentes)
2 citrom leve
A kölest legalább egy órára annyi vízbe áztatjuk, ami éppen ellepi. Egy óra után leöntjük róla a maradék vizet és újból átmossuk. Ez után feltesszük a kölest főni a “tejjel”. Én közben kóstolgattam, hogy mennyire puhul, ezért lett 5 dl helyett 6 dl a folyadék.
Amikor már kb. csak fél centi vastagon lepi el tej a kölest, akkor bele csavarjuk a 2 citrom levét és hozzá keverjük a zabkorpát. Így jó tömény masszát kell kapnunk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd vizes kézzel gombócokat formálsz belőle s beleforgatod pirított darált dióba, vagy zsemle morzsába (ekkor már nem lesz gluténmentes a kész étel!)
Én házi készítésű cukormentes baracklekvárral ettem, javaslom nektek is ezt a kombinációt 😉
Jó étvágyat!
Tetszik a recept, de a 2-3 tk negyedannyi, az mi? Miből kell negyedannyi?
Köszi!
Négyszeres erejű édesítőszer, amiből negyedannyi kell mint a cukorból. Eritrit-stevia keveréke, én a Dia Wellness márka termékét használom, aminek negyedannyi a neve, ezért került véletlen így a receptbe is.
Dia-wellness negyedannyi ugyanannyi édesítőszer