Kakaós croissant (vegán, teljes kiőrlésű, cukormentes)

Mostanában mondhatni rákaptam arra, hogy az úgymond “IR-es életem előtti időkből” származó kedvenceimet alakítsam át, úgyhogy az IR diétába is illeszkedjen és ne kelljen sóvárognom utána, hogy ó milyen jól is esne reggelire egy jó kis kakaós croissant. A dolog érdekessége, hogy pékségekben lévőt nem igazán kívánom meg, ha bele gondolok, hogy azzal mennyire rosszat tennék magamnak már nem is kell, ez persze nem igaz az ir-barát verzióra 😉
Lássuk is mire lesz szükségünk a remek reggeli lehetőség elkészítéséhez:
- 275 g teljes kiőrlésű liszt
- 125g finom liszt
- 50g búza sikér
- 180 ml víz
- 130 g margarin
- 1 tk útifűmaghéj + 1dl víz (tojás helyett)
- 18 g négyszeres erejű édesítő
- 7g instant élesztő
- töltelék: 2 ek keserű kakaópor, ízlés szerint édesítővel elkeverve és olvasztott margarin
Először elkeverjük az útifűmaghéjat 1 dl vízzel egy pohárban, hogy kocsonyás állagúvá váljon. Majd kimérjük a liszteket, a sikért és összekeverjük az élesztővel. Felolvasztjuk a margarint s elkeverjük benne az édesítőt, hogy felolvadjon. Ezután egy dagasztó gépbe öntjük (kenyérsütő gép dagasztó funkcióját is használhatjuk) a liszteket, a “tojást”, a margarint majd fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet. Rugalmas, de nem ragacsos tésztát dagasztunk.
30 perc kelesztés után ketté osztjuk a tésztát, az egyik felét kör alakúra nyújtjuk majd felosztjuk 8 egyenlő részre. A háromszögeket egyesével kicsit megsodorjuk, majd megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk kakaóporral s feltekerjük.
Újabb 30 percig kelesztjük ez alatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra (alul-felül sütés). Érdemes a melegítéskor egy vízzel teli kis edényt tenni s ütő aljára a gőzös sütőtér érdekében, kb. 25 perc alatt készre sütjük őket.
Jó étvágyat!
