Igazán puha linzer karika (cukormentes, tejmentes, vegán recept)

Ünnepek környékén nálunk is gyakran elő kerül a linzer, amelyet idén Anyukám vegán és ir-barát verzióban készített el a gyerekei nagy örömére 🙂 Ez recept azoknak kedvez igazán akik azt szeretik, amikor linzer karika igazán puha, szinte elolvad a szádban…
Lássuk a hozzávalókat:
A tésztához szükségünk lesz a következőkre:
400g liszt (280 g teljes kiőrlésű búza, 120 g búzafinom liszt)
250g margarin
100g xilit vagy 25g négyszeres erejű édesítő (eritrit-stevia keveréke)
1 nagy evőkanál vanília aroma
1 narancs leve
1 tk sütőpor
1 narancs és 1 citrom reszelt héja
csipet só
A sütemények töltéséhez házi vagy boltban vásárolt cukormentes baracklekvárt használhatunk.
Elkészítés:
A lisztet, sót, sütőport elmorzsoljuk a margarinnal és a citrom és narancs reszelt héjával. Majd hozzáadjuk a vanília aromát és a narancs levének segítségével összegyúrjuk a tésztát. A kész tésztát alufóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Ha letelt az egy óra, kivesszük, kicsomagoljuk. Enyhén lisztezett deszkára tesszük és kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk és újra nyújtjuk. Vigyázzunk, ha felmelegszik a tészta, akkor ragadni fog!
A kiszaggatott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 180 fokon, alsó-felső sütéssel 10-12 perc alatt világosra sütjük.
Ha kihűltek a megsült tészták, akkor egy telit és egy lyukasat lekvárral megtöltünk.
Dobozban másnapra szépen megpuhulnak.
Jó étvágyat! 🙂