“Svéd” fűszeres keksz (cukormentes, vegán recept)

Ennek keksznek még 1-2 éve találtam meg az eredeti verzióját egy régebbi blogon, ami azóta sajnos eltűnt. Viszont a receptet is eléggé átformáltam azóta, először a mézet hagytam ki belőle, helyettesítettem tejföllel (mivel ugye az inzulinrezisztencia diétában nem fogyasztható méz). Aztán miután úgy tapasztaltam, hogy egyre kevésbé tolerálom tejtermékeket, mondhatni egyszerűen elhagytam belőle 🙂
S akkor következzék az általam svéd fűszeres keksznek nevezett keksz receptje, ami inkább csak fűszeres keksz, de hát ez már csak mellékes apróság 🙂
Hozzávalók:
- 250 g teljeskiőrlésű búzaliszt
- 50 g zabpehelyliszt
- 100 g búza finomliszt
- 2 kk. szódabikarbóna
- 2 kk. sütőpor
- 75 g négyszeres erejű eritrit stevia keverék
- 130 g margarin
- 4 ek olaj
- 1-1,5 dl víz
- 1,5 kk fahéj
- 2 kk őrölt gyömbér
- 0,5 kk szerecsendió
Elkészítés:
A liszteket összekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával és a fűszerekkel. A margarint megolvasztjuk és elkeverjük benne ez édesítőszert, majd fokozatosan adagolva hozzá lisztet a vizet és az olajat jól formázható, nem ragacsos tésztát gyúrunk. A tésztából kis gombócokat formázunk, amiket tepsire téve kezünkkel vagy egy pohár aljával ellapítunk. Előmelegített sütőben 190 fokon, 15- 20 percig sütjük (amíg meg nem pirulnak). Rácsra tesszük kihűlni.
Jó étvágyat!