Take care of your health, there's no second chance.

Pávaszem – cukormentes, IR barát

Pávaszem – cukormentes, IR barát

Bizonyára senkinek sem kell bemutatnom a klasszikus pávaszem süteményt vagy ahogy mi hívtuk gyerekként a pápaszemet 🙂

Kicsit időigényesebb, de nem túl bonyolult sütemény. A végeredmény azonban magáért beszél (vagy inkább eteti magát?), így szerintem mindenképpen érdemes rászánni az időnket.

Lássuk is a hozzávalókat:

A tésztához:

  • 100 ml langyos tej

  • 3 tojássárgája

  • 20 g friss élesztő

  • 1 csapott ek négyszeres erejű édesítő (nálam DW Negyedannyi ugyannyi)

  • 135 g teljeskiőrlésű liszt

  • 135 g búzafinom liszt

  • 100g margarin felolvasztva

A diós töltelékhez:

  • 4 tojás fehérje

  • 50 g négyszeres erejű édesítő

  • 180 g darált dió

A “szemekhez”:

  • 1 kisebb üveg meggybefőtt

  • 1 tojássárgája

Az elkészítés során először meglangyosítjuk a tejet és elmorzsoljuk benne az élesztőt egy mokkáskanál cukorral (az erjedés folyamán az élesztő megeszi a cukrot így ennek a szénhidrát tartalmával nem kell számolnunk. A tojásokat ketté választjuk (egy sárgáját tegyünk külön a többitől, mert a kenéshez szükségünk lesz rá). A liszteket kimérjük egy tálba vagy dagasztógép üstjébe, majd hozzá adjuk a csapott evőkanál édesítőt és az olvasztott margarint. Rugalmas de nem ragacsos tésztát dagasztunk és 30 percig hagyjuk pihenni.

Ha megkelt a tészta, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tojásfehérjét az édesítővel kemény habbá verjük.
A tésztát két részre osztjuk, majd egyenként 3-4 mm vékony téglalappá nyújtjuk. A két szélükre meggyeket teszünk majd feltekerjük a tésztát, úgyhogy a meggyeket legalább 2 réteg tészta fedje, ha túl szélesnek találjuk, hajtsunk mégegyet. Az utolsó hajtás előtt kenjük meg vékonyan tojássárgájával a tésztát, hogy jól oda tapadjon. Ha így mindkét tészta lappal elkészültünk tegyük át őket egy sütőpapírral kibélelt gáz tepsire és ott töltsük majd meg a diós krémmel.

Most már óvatosan belekeverhetjük a diót a tojáshabba és megtölthetjük vele a két rudat. A rudak szélét is kenjük le tojássárgájával, majd a 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig süssük, amíg szépen meg nem pirul a széle. Ha kíhűlt szeletelhetjük.

Jó étvágyat!

Megjegyzés: Az eredeti receptért köszönet a streetkitchen.hu-nak, ezt dolgoztam át. A tészta nem 70-30%-os arányban tartalmazza a teljeskiőrlésű és a búzafinomlisztet, hanem 50-50%-ban, így tudtam a kellően lágy állagot elérni. Ezt kérlek vedd figyelembe, amennyiben szigorú diétát kell követned.

 

 

 

 



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .