Pávaszem – cukormentes, IR barát

Bizonyára senkinek sem kell bemutatnom a klasszikus pávaszem süteményt vagy ahogy mi hívtuk gyerekként a pápaszemet 🙂
Kicsit időigényesebb, de nem túl bonyolult sütemény. A végeredmény azonban magáért beszél (vagy inkább eteti magát?), így szerintem mindenképpen érdemes rászánni az időnket.
Lássuk is a hozzávalókat:
A tésztához:
-
100 ml langyos tej
-
3 tojássárgája
-
20 g friss élesztő
-
1 csapott ek négyszeres erejű édesítő (nálam DW Negyedannyi ugyannyi)
-
135 g teljeskiőrlésű liszt
-
135 g búzafinom liszt
-
100g margarin felolvasztva
A diós töltelékhez:
-
4 tojás fehérje
-
50 g négyszeres erejű édesítő
-
180 g darált dió
A “szemekhez”:
-
1 kisebb üveg meggybefőtt
-
1 tojássárgája
Az elkészítés során először meglangyosítjuk a tejet és elmorzsoljuk benne az élesztőt egy mokkáskanál cukorral (az erjedés folyamán az élesztő megeszi a cukrot így ennek a szénhidrát tartalmával nem kell számolnunk. A tojásokat ketté választjuk (egy sárgáját tegyünk külön a többitől, mert a kenéshez szükségünk lesz rá). A liszteket kimérjük egy tálba vagy dagasztógép üstjébe, majd hozzá adjuk a csapott evőkanál édesítőt és az olvasztott margarint. Rugalmas de nem ragacsos tésztát dagasztunk és 30 percig hagyjuk pihenni.
Ha megkelt a tészta, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tojásfehérjét az édesítővel kemény habbá verjük.
A tésztát két részre osztjuk, majd egyenként 3-4 mm vékony téglalappá nyújtjuk. A két szélükre meggyeket teszünk majd feltekerjük a tésztát, úgyhogy a meggyeket legalább 2 réteg tészta fedje, ha túl szélesnek találjuk, hajtsunk mégegyet. Az utolsó hajtás előtt kenjük meg vékonyan tojássárgájával a tésztát, hogy jól oda tapadjon. Ha így mindkét tészta lappal elkészültünk tegyük át őket egy sütőpapírral kibélelt gáz tepsire és ott töltsük majd meg a diós krémmel.
Most már óvatosan belekeverhetjük a diót a tojáshabba és megtölthetjük vele a két rudat. A rudak szélét is kenjük le tojássárgájával, majd a 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig süssük, amíg szépen meg nem pirul a széle. Ha kíhűlt szeletelhetjük.
Jó étvágyat!
Megjegyzés: Az eredeti receptért köszönet a streetkitchen.hu-nak, ezt dolgoztam át. A tészta nem 70-30%-os arányban tartalmazza a teljeskiőrlésű és a búzafinomlisztet, hanem 50-50%-ban, így tudtam a kellően lágy állagot elérni. Ezt kérlek vedd figyelembe, amennyiben szigorú diétát kell követned.