Take care of your health, there's no second chance.

Inzulinrezisztencia barát gofri (cukormentes, tejmentes)

Inzulinrezisztencia barát gofri (cukormentes, tejmentes)

Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a gofrit. Ezt a lágyan omló meleg tésztát, amire milliónyi variációban tehetjük a feltéteket. Sajnos általában nem túlzottan inzulinrezisztencia barátak. De! Ez recept igen! Nem csak cukor- és tejmentes de túlnyomó részt lassan felszívó szénhidrátokat tartalmaz így a nap bármely szakaszában fogyasztható (természetesen megfelelő feltéttel).

Legutóbb reggelire készítettem el de be kell vallanom uzsonnára is ugyanolyan jól esett 🙂

Hozzávalók:

  • 120 g búzafinomliszt
  • 140 g zabpehely liszt
  • 140 g teljes kiőrlésű liszt
  • 80 g margarin
  • 2 evőkanál négyszeres erejű édesítő (eritrit-stevia keveréke)
  • 3 tojás
  • 4-4,5 dl növényi tej (mandula vagy kókusz)
  • 0,5 csomag sütőpor (kb. 6g)

Elkészítés:

Elsőként a tojások fehérjét és sárgáját külön választjuk. A margarint megolvasztjuk (ügyeljünk rá hogy ne legyen túl forró, mikróban max. 1 perc elég), a tojások sárgáját habosra keverjük az édesítővel majd a margarinnal. A liszteket kimérjük és elkeverjük a sütőporral, majd fokozatosan a tojás sárgájás keverékhez adjuk a növényi tejjel együtt. Ezután a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába. Sűrű de még kenhető állagú tésztát kell kapnunk.

A téglalap alakú gofri sütőbe 1-1 evőkanál tésztát egyenletesen oszlatunk el, hogy az alsó sütőlapot teljesen befedje. Rácsukjuk a sütőt és a jelzésig sütjük (nálam kialszik az egyik lámpa) vagy amíg kissé meg nem pirul.

Én most Szafi-Free vaníliás zabpudingport készítettem hozzá és olvasztott cukormentes étcsokoládéval locsoltam meg.

Fontos, hogy maga a gofri tészta bármely napszakban fogyasztható, azonban figyeljünk arra, hogy mivel esszük. Reggelire se lekvárral, se gyümölccsel ne együk, sőt keményítő alapú tejjel főzött pudinggal sem, mivel ezek mind gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek az IR diétában reggel tilosak!

Ha nem érezzük elég édesnek a tésztát nyugodtan keverjünk hozzá még édesítőt így reggelire önmagában is jól fog esni egy finom kávé mellé 🙂

Jó étvágyat!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..