Take care of your health, there's no second chance.

Kakaós fonott húsvéti kalács

Kakaós fonott húsvéti kalács

Már egy ideje mindig sütök húsvétra kalácsot, vagy ezt az ostoros kakaós kalácsra hajazó verziót, vagy egyszerűen csak édes foszlós kalácsot.

Idén is kakaós kalács készült, azonban a kalács tésztájába kevertem a kakaót, nem pedig azzal töltöttem meg. A kalács szerintem kiváló reggelire egy kis vajjal és kávéval/kakaóval vagy tízórai lekvárral 🙂

A kalács elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk (2 kisebb vagy egy nagy kalácshoz)

  • 275 g teljes kiőrlésű liszt
  • 125g finom liszt
  • 50 g búza sikér
  • 180 ml víz
  • 130 g margarin
  • 1 tojás + (1 a kenéshez)
  • 20 g négyszeres erejű édesítő
  • 7g instant élesztő vagy 25g friss élesztő (0,5 kg liszthez elegendő élesztő)
  • 1,5 ek keserű kakaópor (a kakaós részhez)

Kimérjük liszteket és összekeverjük sikérrel, élesztővel és az édesítővel. A margarint felolvasztjuk. Egy dagasztó gép üstjébe ütjük a tojást a tojást a liszt és a folyadék körülbelül felét beleöntjük, majd fokozatosan adagoljuk a maradék lisztet, olvasztott margarin és vizet.
Ha megfelelően összekeveredett, akkor 2 részre osztjuk a tésztát. Egyik felét félre tesszük másik felét a dagasztó gép segítségével összegyúrjuk a kakaóporral (ha nehezen keveredne össze kevés vizet adagolhatunk hozzá).

Körülbelül 30 perc alatt duplájára kelesztjük mind a kakaós, mint a natúr tésztát. Miután megfelelően megkeltek, 2 egyenlő részre osztjuk mindkét tésztát, átgyúrjuk, kinyomkodjuk belőlük a levegőt. Körülbelül 1 méter hosszú rudakat sodrunk belőlük, majd négyes fonás segítségével szorosan összefonjuk. (Négyes fonáshoz segítség ebben a videóban.) További 30 percet kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra és 25-30 perc alatt készre sütjük.

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..