Áfonyás mascarpone torta

Nagyon szeretem azokat a süteményeket, amelyekben mascarpone a krém alapja és az áfonyát is 🙂
Két kedvencem fúziójának is tekinthetjük a következő receptet. Azért nem nevezném sajttortának, mivel azok általában sütéssel készülnek, jelen esetben csak a piskóta lapot szükséges megsütni, a krém hidegen készül.
Először is szükségünk lesz egy csatos tortaformára, sütőpapírra valamint a következőkre
Hozzávalók a piskótához:
- 50g xilit
- 15 g négyszeres erejű édesítő (eritrit-stevia) keveréke
- 40 g búzafinomliszt
- 60g zabpehely liszt
- 5 tojás (közepes méretű)
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 ek olaj
Hozzávalók a krémhez:
- 300 g áfonya (én fagyasztottat használtam) + 2 ek négyszeres erejű édesítő
- 4-500g mascarpone
- 2 dl tejszín
- 30 g zselatin
Az áfonyát körülbelül 2 órával korábban vegyük ki a fagyasztóból és keverjük össze 2 evőkanál négyszeres erejű édesítővel.
Ha az áfonya már felengedett neki látunk a piskótának. A sütőt előmelegítjuk 180 fokra. A tojások fehérjét elválasztjuk a sárgájától és fehérjét kemény habbá verjük az édesítőszerekkel. Ez után a tojás sárgáját apránként összekeverjük a lisztekkel, sütőporral és az olajjal. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és levágjuk a felesleget, beleöntjük a masszát majd kb. 20 percet alatt készre sütjük. Akkor van kész ha szépen megemelkedik és színt kap a teteje, tűpróbával érdemes ellenőrizni.
A piskótát miután megsült félretesszük hűlni, ez idő alatt elkészítjük a krémet. Elsőként egy turmixgépbe öntjük az áfonyát (a levével együtt amit felengedés közben eresztett!) fokozatosan adagolva hozzá a mascarponét és a tejszínt. Amennyiben nem találjuk elég édesnek, tehetünk még hozzá édesítőszert.
Ha elégedettek vagyunk a krém ízével és a piskótánk is már langyosra hűlt elkészítjük a zselatint. 30 g zselatint oldjunk fel kevés vízben egy kisméretű lábosban, majd melegítsük forrásig. A forrás kezdetét szoktam megvárni, amíg épphogy megjelennek a buborékok felszínen, fontos hogy ne forraljuk, mert akkor elveszíti zselésítő képességét. Ezután belekeverjük a krémbe (nyugodtan turmixoljuk bele), majd egy krémlapát segítségével oszlassuk el a piskótán, gyorsan kell dolgozni, mivel a krém hideg így hamar köt a zselatin.
Amikor már teljesen kihűlt a piskóta tegyük hűtőbe a tortát 1-2 órára. A pihentetés után szeletelhető és fogyasztható is.
Jó étvágyat! 🙂