Take care of your health, there's no second chance.

Áfonyás mascarpone torta

Áfonyás mascarpone torta

Nagyon szeretem azokat a süteményeket, amelyekben mascarpone a krém alapja és az áfonyát is 🙂
Két kedvencem fúziójának is tekinthetjük a következő receptet. Azért nem nevezném sajttortának, mivel azok általában sütéssel készülnek, jelen esetben csak a piskóta lapot szükséges megsütni, a krém hidegen készül.

Először is szükségünk lesz egy csatos tortaformára, sütőpapírra valamint a következőkre

Hozzávalók a piskótához:

  • 50g xilit
  • 15 g négyszeres erejű édesítő (eritrit-stevia) keveréke
  • 40 g búzafinomliszt
  • 60g zabpehely liszt
  • 5 tojás (közepes méretű)
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 ek olaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 300 g áfonya (én fagyasztottat használtam) + 2 ek négyszeres erejű édesítő
  • 4-500g mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 30 g zselatin

Az áfonyát körülbelül 2 órával korábban vegyük ki a fagyasztóból és keverjük össze 2 evőkanál négyszeres erejű édesítővel.

Ha az áfonya már felengedett neki látunk a piskótának. A sütőt előmelegítjuk 180 fokra. A tojások fehérjét elválasztjuk a sárgájától és fehérjét kemény habbá verjük az édesítőszerekkel. Ez után a tojás sárgáját apránként összekeverjük a lisztekkel, sütőporral és az olajjal. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és levágjuk a felesleget, beleöntjük a masszát majd kb. 20 percet alatt készre sütjük. Akkor van kész ha szépen megemelkedik és színt kap a teteje, tűpróbával érdemes ellenőrizni.

A piskótát miután megsült félretesszük hűlni, ez idő alatt elkészítjük a krémet. Elsőként egy turmixgépbe öntjük az áfonyát (a levével együtt amit felengedés közben eresztett!) fokozatosan adagolva hozzá a mascarponét és a tejszínt. Amennyiben nem találjuk elég édesnek, tehetünk még hozzá édesítőszert.

Ha elégedettek vagyunk a krém ízével és a piskótánk is már langyosra hűlt elkészítjük a zselatint. 30 g zselatint oldjunk fel kevés vízben egy kisméretű lábosban, majd melegítsük forrásig. A forrás kezdetét szoktam megvárni, amíg épphogy megjelennek a buborékok felszínen, fontos hogy ne forraljuk, mert akkor elveszíti zselésítő képességét. Ezután belekeverjük a krémbe (nyugodtan turmixoljuk bele), majd egy krémlapát segítségével oszlassuk el a piskótán, gyorsan kell dolgozni, mivel a krém hideg így hamar köt a zselatin.

Amikor már teljesen kihűlt a piskóta tegyük hűtőbe a tortát 1-2 órára. A pihentetés után szeletelhető és fogyasztható is.

Jó étvágyat! 🙂



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .