Take care of your health, there's no second chance.

Füstölt sajtos tejfölös csirkemell édesburgonyával és tzatzikivel

Füstölt sajtos tejfölös csirkemell édesburgonyával és tzatzikivel

A mai napon ebédre igazán szaftos sajtos tejfölös csirkemellett készítettem, köretként sült édesburgonyát és tzatzikit kínáltam mellé.

A tzatziki nagy kedvencünk és szerintem gyroson kívül még nagyon sok ételhez illik 🙂

Az étel elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk:

Hozzávalók (kb. 4 kisebb adag)

  • A csirkéhez:
    • 1 egész csirkemell filé
    • 300 g tejföl
    • 300 g füstölt trappista sajt
    • 2 tojás
    • bors
  • Tzatziki
    • 1 kígyó uborka
    • 150 g natúrjoghurt
    • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 db közepes méretű édesburgonya
  • olaj

Elsőként a csirkemellett vékony szeletekre vágjuk mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk, legalább fél órát így állni hagyjuk. Ez idő alatt elkészítjük a “mártást” 300 g tejföl kikeverünk 2 tojással kevés sóval és borssal, valamint bele reszelünk 10 dkg sajtot. A további 20 dkg sajtot is lereszeljük egy külön tálba. Ha letelt a fél óra egy tűzálló tálat kevés olajjal kikenünk és egymás mellé fektetjük benne a csirkemell szeleteket. Ezután megkenjük a tejfölös keverékkel, majd a tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük (szintén alul-felül sütés), letakarva 40 percig sütjük, majd késsel ellenőrizzük, hogy a hús megpuhult-e. Ha már puha, akkor levesszük a fóliát  kb. 10 perc alatt megpirítjuk a sajtot.

Következő lépésként megmossuk az uborkát, majd lereszeljük egy kisebb tálba. Alaposan megsózzuk és állni hagyjuk.

Ez idő alatt megpucoljuk az édesburgonyát és kis hasábokra vágjuk, megmossuk majd  egy sütő papírral bélelt tepsire borítjuk és olíva olajat locsolunk rá. A burgonyát 200 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) körül belül 30 percig sütjük, amíg puha nem lesz. Ha megpuhult 5-10 percet hagyhatjuk még pirulni.

Ha az édesburgonya már a sütőben van, akkor nyomkodjuk ki az uborka levét és öntsük ki. A már “szárazabb” reszelt uborkát keverjük el 150 g natúrjoghurttal, ízlés szerint sóval és 2 gerezd fokhagyma nyomón átpasszírozott fokhagymával. A tzatzikit tálalásig tegyük hűtőbe, mert hidegen még finomabb.

Miután minden elkészült nincs más hátra mind jó ízűen elfogyasztani.

Jó étvágyat! 🙂



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .