Bacon kockákkal töltött csónakok
Reggelire és vacsorára is kiválóak lehetnek ezek a bacon kockákkal töltött kis csónakok:
Hozzávalók (20 db-hoz)
740 g teljes kiőrlésú búzaliszt
180 g finom liszt
80 g búzasikér
3 ek olaj
100 g margarin
570 ml-590 ml víz
20 g só
14 g szárított élesztő (1 kg-hoz elegendő)
növényi sajt (kb 200 g, vagy bármilyen sajt, ha tejtermékek nem okoznak nálad problémát).
császárszalonna vagy előre kockázott bacon kb 500 g.
Elkészítés:
Kimérjük liszteket és összekeverjük sikérrel, élesztővel és a sóval. A margarint felolvasztjuk. Egy dagasztó gép üstjébe öntjük a liszt és a folyadék körülbelül felét, majd fokozatosan adagoljuk a maradék lisztet, olvasztott margarin és vizet.
30 percet kelesztjük, majd 20 egy forma részre vágjuk és szalonnás csónakokat formázunk belőlük.
Csónak formázása:
Tenyerünkkel lapítsuk el a tészta darabot, szórjuk meg kockára vágott szalonnával, tekerjük fel és sodorjuk meg egy kicsit. Majd óvatosan a vágjuk ketté, úgyhogy mindegyik végén 1,5-1,5 centit elhagyunk, hogy egyben maradjon a tészta. Ezután szórjuk meg reszelt sajttal. (Növényi sajtot és laktózmentes sajtot is használt most, egyik csónak így msáik úgy készült :))
Utána további 30 percet kelesztjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra (alul-felülsütés), amelynek aljában elhelyezünk egy vizet tartalmazó lábost 20-25 perc alatt készre sütjük (érdemes tűpróbával ellenőrizni).
Jó étvágyat!
Tipp: nyugodtan fagyasszunk le belőlük, ha evés előtt közvetlenül kiolvasztjuk, olyan mintha frissen sütöttük volna 🙂