Töltött padlizsán (tejmentes, gluténmentes, cukormentes)

A nyárban és kora őszben azt szeretem legjobban, hogy rengeteg friss finom zöldséget és gyümölcsöt lehet enni. Ekkor különösen sok padlizsánt és cukkinit eszek, télen úgy sem lehet majd 🙁 Így a piacon vásárolt szép kis zöldségeket felhasználva töltött padliszánt készítettem glutén-, tej- és cukormentesen.
Szeretem a különféle töltött zöldségeket, hiszen számtalanféleképpen variálhatjuk a tölteléket így egyszerűen lehetetlen őket megunni.
Az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk:
- 3 kisebb méretű zsenge padlizsán
- 300g csiperke gomba (most üvegeset használtam)
- 160 g basmati rizs
- 1 vöröshagyma
- 500 g darálthús (pulyka darálthúst használtam)
- 1 doboz zabtejszín/rizstejszín (2 dl)
- Violife “sajt” 100g
- kebab fűszerkeverék ízlés szerint (http://www.hajokonyha.hu/kebab_fuszerkeverek) – használhatunk boltban kaphatót, vagy gyros fűszerkeveréket is
Elsőként a rizst kimérjük majd kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben feltesszük főni.
A vöröshagymát felkockázzuk és kevés olajon megpírítjuk. Amikor már szép áttetsző rátesszük a darált húst, megszórjuk a fűszerkeverékkel majd alaposan átkeverjük.
Amíg a hús párolódik kivájjuk a padlizsánok belsejét majd felkockázzuk. A csiperke gombát is apró darabokra vágjuk. Amikor hús már megfőtt de nem még nem párolódott el az összes leve hozzá adjuk a padlizsánt és a gombát, Körülbelül 15 percig együtt főzzük. Ezután ráöntjük a zabtejszínt, majd a főtt rizst is hozzá keverjük.
A padlizsán csónakokat sütőpapírral bérelt tepsire helyezzük megtöltjük a darálthúsos keverékkel, majd Violife sajtot reszelünk rá.
A megtöltött padlizsánokat 180 fokon alul-felül sütés funkción körülbelül 20 percig sütjük, amíg sajt szépen rá nem olvad.
Jó étvágyat! 🙂