Take care of your health, there's no second chance.

Laktózmentes, spenótos lasagne

Laktózmentes, spenótos lasagne

Be kell vallanom, régen nem igazán szerettem a tészta ételeket, két félét voltam hajlandó megenni a mákos tésztát és a grízes tésztát (azt is jó sok cukorral és lekvárral). Hát az utóbbi opció az IR kiderülése után számomra kiesett, mert kb. csak egy maroknyit tudnék megenni ebédre, így inkább lemondtam róla teljesen.

Azonban mióta az IR diéta elveinek megfelelően étkezem nagyon megszerettem a különböző olasz tészta ételeket, ezek közül pedig egy kifejezett kedvencemmé vált: A lasagne. Legutóbb két félét készítettem, egy megszokottabb paradicsomos húsos fajtát és egy spenótos húsmentes változatot. A húsos verzió receptje már felkerült az oldalra, most a spenótos receptjét hoztam el nektek.

Nézzük is a hozzávalókat:

  • Hozzávalók a spenótos, “ricottás” réteghez:
    • 340 g natúr tofu
    • 1 kk. négyszeres erejű édesítő
    • 1 tk almaecet
    • 1 tk só
  • Besamel mártás hozzávalók
    • 80g margarin
    • 3 dl kókusz krém + 6 dl víz ( vagy 8 dl növényi tej)
    • 50 g zabpehely liszt
    • bors
    • szerecsendió
    • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
    • kb 200 g fagyasztott spenót levél
  • kelleni fog még
    • 200 g durum lasagne tészta
    • kb. 200 g laktózmentes  sajt

Elkészítés:

Először a “ricottát” készítjük el. A tofut villával összetörjük, majd elkeverjük benne alaposan az édesítőszert, a sót és az almaecetet.

Ez után elkészítjük a besamel mártást. Ehhez elsőként megolvasztjuk a margarint, majd elkeverjük benne a zabpehely lisztet és kicsit megpirítjuk. Folyamatosan engedjük fel a folyadékkal kevergetés közben, hogy ne csomósodjon, eközben egy csipet sót, borsot és szerecsendiót szórunk a mártásba. Kevergetve tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor hozzákeverjük a spenót leveleket és a fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymát

Ha elkészült a mártás előmelegítjük a sütőt, 180 fokra alul felül sütés funkciót kiválasztva.

Egy téglalap alakú jénaiba rétegezzük az összetevőket. Először a lasagne lapokat fektetjük le az aljára, majd megkenjük a spenótos besamel mártással. A besamel mártásra rétegezzük a ricottánkat és ezt a műveletet ismételjük addig, amíg el nem fogy a szószunk, vagy meg nem telik a tál.  Az utolsó ricotta réteg tetejére újra tésztalapokat helyezünk, megkenjük besamellel, majd megszúrjuk reszelt sajttal.

A jénait az előmelegített sütőbe tesszük fedővel együtt, vagy alufóliával letakarva. 30 percig sütjük fólia alatt, majd le vesszük és addig sütjük amíg sajt meg nem pirul. Miután elkészült, körülbelül 1 órát hagyjuk hűlni és utána szeleteljük csak fel.

Jó étvágyat!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..