Take care of your health, there's no second chance.

Amerikai fánk – sütőben (tejmentes)

Amerikai fánk – sütőben (tejmentes)

Ki ne szeretné a fánkot? Eddig még nem csináltam meg IR barát verzióban, mert mindig visszatartott a fánk sütéshez párosuló olajszag. Azonban eszembe jutott, hogy nagy kedvencem volt mindig is a jó kis cukormázas díszes amerikai fánk. A jó hír, hogy ez sütőben készül így viszlát olajszag és elnehezült gyomor 😉
Ezt a fánkot legjobb társaságban készíteni, így repül az idő még a díszítéskor is. Szerecsémre egy jó barátnőmmel együtt csináltuk így tényleg “nagyon gyorsan” elkészült 🙂

A fánk elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk:

  • 150 g búzafinomliszt
  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g zabpehely liszt
  • 50 g margarin
  • 20 g négyszeres erejű eritrit stevia keverék
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 db tojás
  • 3 dl kókusztej

Először kimértem a száraz hozzávalókat és összekevertem. A margarint mikróban megolvasztottam. Majd egy kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe mértem a hozzávalókat, először a szárazakat majd a tojást és  margarint. A kókusz tejet fokozatosan adtam hozzá. Sima nem ragacsos tésztát dagasztattam a géppel, majd meleg helyen duplájára kelesztettem (általában átteszem egy kelesztő tálba). Ehhez most kb. 22  fokon 30-40 perc kellett. 

Miután megkelt a tészta átgyúrtam, hogy a légbuborékok eltűnjenek belőle. Majd kisodortam és egy nagy méretű pogácsa szaggatóval kiszaggattam egy kisméretűvel pedig lyukakat készítettem a közepébe. Amíg szaggattam előmelegítettem a sütőt 180 fokra alul-felül sütés funkciót kiválasztva. Formázás után rögtön az előmelegített sütőbe tettem majd körülbelül 20 perc alatt készre sütöttem.

Amíg sültek a fánkok elkészítettem a csokis ganache krémet az alábbi hozzávalókból:

  • 150 g étcsokoládé
  • 150 ml kókuszkrém 

A csokit összetördeltem ráöntöttem a kókuszkrémet és 1 percre a mikróba tettem, majd utána 30 másodpercekre tettem vissza egészen addig, amíg a csoki teljesen fel nem olvadt és teljes mértékben elkeverhetővé vált a kókuszkrémmel. Ezután félre tettem hűlni. Miután langyosra hűlt egy robot habverővel fényesre kevertem (max. fokozaton körülbelül másfél perc kellett hozzá).

Amíg hűlt a csoki krém neki láttunk a “vajkrémnek”, ezzel díszítettük a fánkokat cukormáz helyett, így ugyanazt színvilágot teremtettük meg csak cukormentesen 🙂 

 Hozzávalók a “vajkrémhez”

  • fél csomag pudingpor
  • 100 ml kókuszkrém +150 ml víz
  • 230 g margarin
  • 1,5 tk ételfesték
  • édesítőszer ízlés szerint

A 0,5 csomag pudingport megfőztem a kókuszkrém víz keverékével, mintha egy normál pudingot készítenék (természetesen édesítettem is).

Amikor elkészült egy vízzel kiöblített másik edénybe öntöttem át és letakartam fóliával a felszínét, hogy ne bőrösödjön (kitettem a teraszra hűlni, éljen a tél! nyáron természetesen hűtőbe tegyük majd). Legalább fél órán keresztül, hagyjuk a hűtőben vagy az 5 fokos teraszon 

Ekkor már kivettem a krémhez szükséges margarin a hűtőből, hogy kicsit puhuljon. Miután a puding kihűlt, egy tálban robotgéppel elkezdtem elkeverni a puha margarint egy magas falú lábosban, amíg homogén állagú nem lett. Ezután tettem hozzá egy kevés édesítőszert még, majd apránként elkezdtem összekeverni a pudingporral. Amikor már nagyjából összekeveredtek hozzá adtam az ételfestéket és azt is alaposan elkevertem. Végül tűzhelyen összemelegítettem őket, hogy teljesen homogén állagú legyen. Érdemes ez után a fagyasztóba tenni 30 percre a krémet hogy hamarabb sűrűbb állagúvá váljon. 

Miután kihűltek a fánkok megkentük őket a csoki krémmel vagy a vajkrémmel és néhányat szórócukorral díszítettünk. (Ezeket természetesen a család többi tagjának ajánlom fogyasztásra, mivel cukormentes szórócukorral még nem találkoztam.)

Jó étvágyat!

 

 

 

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..