Amerikai fánk – sütőben (tejmentes)

Ki ne szeretné a fánkot? Eddig még nem csináltam meg IR barát verzióban, mert mindig visszatartott a fánk sütéshez párosuló olajszag. Azonban eszembe jutott, hogy nagy kedvencem volt mindig is a jó kis cukormázas díszes amerikai fánk. A jó hír, hogy ez sütőben készül így viszlát olajszag és elnehezült gyomor 😉
Ezt a fánkot legjobb társaságban készíteni, így repül az idő még a díszítéskor is. Szerecsémre egy jó barátnőmmel együtt csináltuk így tényleg “nagyon gyorsan” elkészült 🙂
A fánk elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk:
- 150 g búzafinomliszt
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g zabpehely liszt
- 50 g margarin
- 20 g négyszeres erejű eritrit stevia keverék
- 7 g szárított élesztő
- 1 db tojás
- 3 dl kókusztej
Először kimértem a száraz hozzávalókat és összekevertem. A margarint mikróban megolvasztottam. Majd egy kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe mértem a hozzávalókat, először a szárazakat majd a tojást és margarint. A kókusz tejet fokozatosan adtam hozzá. Sima nem ragacsos tésztát dagasztattam a géppel, majd meleg helyen duplájára kelesztettem (általában átteszem egy kelesztő tálba). Ehhez most kb. 22 fokon 30-40 perc kellett.
Miután megkelt a tészta átgyúrtam, hogy a légbuborékok eltűnjenek belőle. Majd kisodortam és egy nagy méretű pogácsa szaggatóval kiszaggattam egy kisméretűvel pedig lyukakat készítettem a közepébe. Amíg szaggattam előmelegítettem a sütőt 180 fokra alul-felül sütés funkciót kiválasztva. Formázás után rögtön az előmelegített sütőbe tettem majd körülbelül 20 perc alatt készre sütöttem.
Amíg sültek a fánkok elkészítettem a csokis ganache krémet az alábbi hozzávalókból:
- 150 g étcsokoládé
- 150 ml kókuszkrém
A csokit összetördeltem ráöntöttem a kókuszkrémet és 1 percre a mikróba tettem, majd utána 30 másodpercekre tettem vissza egészen addig, amíg a csoki teljesen fel nem olvadt és teljes mértékben elkeverhetővé vált a kókuszkrémmel. Ezután félre tettem hűlni. Miután langyosra hűlt egy robot habverővel fényesre kevertem (max. fokozaton körülbelül másfél perc kellett hozzá).
Amíg hűlt a csoki krém neki láttunk a “vajkrémnek”, ezzel díszítettük a fánkokat cukormáz helyett, így ugyanazt színvilágot teremtettük meg csak cukormentesen 🙂
Hozzávalók a “vajkrémhez”
- fél csomag pudingpor
- 100 ml kókuszkrém +150 ml víz
- 230 g margarin
- 1,5 tk ételfesték
- édesítőszer ízlés szerint
A 0,5 csomag pudingport megfőztem a kókuszkrém víz keverékével, mintha egy normál pudingot készítenék (természetesen édesítettem is).
Amikor elkészült egy vízzel kiöblített másik edénybe öntöttem át és letakartam fóliával a felszínét, hogy ne bőrösödjön (kitettem a teraszra hűlni, éljen a tél! nyáron természetesen hűtőbe tegyük majd). Legalább fél órán keresztül, hagyjuk a hűtőben vagy az 5 fokos teraszon
Ekkor már kivettem a krémhez szükséges margarin a hűtőből, hogy kicsit puhuljon. Miután a puding kihűlt, egy tálban robotgéppel elkezdtem elkeverni a puha margarint egy magas falú lábosban, amíg homogén állagú nem lett. Ezután tettem hozzá egy kevés édesítőszert még, majd apránként elkezdtem összekeverni a pudingporral. Amikor már nagyjából összekeveredtek hozzá adtam az ételfestéket és azt is alaposan elkevertem. Végül tűzhelyen összemelegítettem őket, hogy teljesen homogén állagú legyen. Érdemes ez után a fagyasztóba tenni 30 percre a krémet hogy hamarabb sűrűbb állagúvá váljon.
Miután kihűltek a fánkok megkentük őket a csoki krémmel vagy a vajkrémmel és néhányat szórócukorral díszítettünk. (Ezeket természetesen a család többi tagjának ajánlom fogyasztásra, mivel cukormentes szórócukorral még nem találkoztam.)
Jó étvágyat!