Take care of your health, there's no second chance.

Fahéjas mini kalácsok

Fahéjas mini kalácsok

Mindig is nagyon szerettem puha, omlós fonott kalácsot reggelizni. Szerettem megkenni egy kevés vajjal vagy lekvárral és kakaót kortyolgatni mellé. Az IR diétának köszönhetően sajnos reggeli lekvár evésről le kellett mondanom, de cserébe elkezdtem a más és más jellegű kalácsokat kipróbálni. Egy hasonló recepttel már találkozhattatok az oldalon kakaós”fonott” kalács néven (a receptet itt találjátok). Mondhatni ennek a receptnek a vegán verzióját készítettem el, most fahéjjal kisebb részekre osztva a tésztát így egy egész kalácsot ehetünk meg reggelire 🙂 🙂

E finomság elkészítéséhez szükségünk lesz:

  • 550 g teljes kiőrlésű búzalisztre
  • 250 g búza finom lisztre
  • 250 g margarin (+ egy kicsi a kenéshez)
  • 36 g négyszeres erejű édesítő (eritrit-stevia keveréke)
  • 100 g búza sikér
  • 360 ml víz
  • 200 g, víz +2 tk útifűmaghéj (tojás helyettesítésére)
  • 14 g instant élesztő
  • édesítőszer és fahéj ízlés szerint (a töltelékhez)

Az elkészítés során mérjük a száraz hozzávalókat (az édesítőszer kivételével) egy dagasztógép üstjébe és keverjük össze. Az útifűmaghéjat keverjük el egy pohárban a vízzel. A margarint olvasszuk meg és keverjük össze az édesítőszerrel. Öntsük hozzá a kocsonyássá vált útifűmaghéjat és kezdjük el dagasztani, majd adjuk hozzá az édesítővel elkevert margarint és fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet. A tésztánk akkor jó ha puha, nem ragacsos és elválik az edény falától. Ezután letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

Két egyforma részre osztjuk a tésztát és az egyiket 2-3 cm vastagra ki nyújtjuk. Közben mikróban körülbelül 50 g margarint felolvasztunk. A kinyújtott tésztát megkenjünk az olvasztott margarinnal, majd 8 egyenlő részre vágjuk. Egyesével megszórjuk a téglalapokat a fahéjjal elkevert édesítővel, majd fel tekerve rudakat formázunk belőlük. Ezek a rudakat ketté vágjuk majd összefonjuk és tepsire helyezzük. Ezt a műveletet addig ismételjük amíg az összes tésztánk el nem fogy. A tepsiben 30 percig kelesztjük őket. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 170 fokra (alul-felül sütés). Majd a kelesztés lejárta után 30-35 perc alatt készre sütjük (tű próbával érdemes ellenőrizni, hogy át sült-e).

Jó étvágyat!

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.