Müzli szelet (vegán, IR barát)

Világ életemben nagy gabona pehely rajongó voltam, ennek következtében természetesen a müzlit és müzli szeleteket is nagyon szerettem. Az életmód váltás után egy darabig nélkülöztem ezeket a csemegéket, de szerencsére egyre többféle cukormentes müzli szelet jelent meg a boltok polcain.
Azonban sok esetben javarészt puffasztott gabonák adják az aszalt gyümölcsökön kívül e szeletkék fő hozzávalóit, ami inkább gyors mint sem, hogy lassú felszívódásúvá teszi őket. Ezért dolgoztuk ki a mi saját házi müzliszeletünket miután sokféle elkészítési módnak néztünk utána. Ez is, mint ahogy láthattátok jó pár másik recept is a blogon egy közös anya-lányai sütögetés eredménye.
Mindenképpen szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy az IR diétában az aszalt gyümölcsök önmagában történő fogyasztása ellenjavallt, mivel koncentráltan tartalmazzák a gyümölcscukrot, ami rendkívül gyorsan felszívódóvá teszi őket. Véleményem szerint, azonban az mennyiség, ami egy-egy müzli szeletre jut elenyésző. Megfelelő lassú felszívódási szénhidrátokkal ötvözve pedig nem jelent gondot a diétában.
E müzli szelet fogyasztását inkább tízóraira és uzsonnára javaslom, hiszen keverten tartalmaz lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátokat.
Lássuk is a hozzávalókat:
- 200 g aszalt sárgabarack (hozzáadott cukortól mentes!)
- 100 g aszalt cseresznye (hozzáadott cukortól mentes!)
- 2 teáskanál útifűmaghéj
- 100 ml víz
- 60 g édesítő (négyszeres erejű eritrit-stevia keveréke)
- 300 g zabpehely
- 140 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 teáskanál vanília aroma
- 0,5 bögre kókuszolaj
- 100 g kókuszreszelék
- 30 g lenmag
- 30 g szezámmag
- 100g tök mag
- 100 g napraforgómag
- 120 ml víz
- 150 g cukormentes baracklekvár
Elkészítés:
Az útifű maghéjat keverjük el 1 dl vízzel és hagyjuk, hogy kocsonyás állagúvá váljon.
A száraz hozzávalókat (az édesítőszer kivételével!) mérjük egy tálba és keverjük össze. A folyékony hozzávalókat egy másik edényben keverjük el az édesítőszerrel és kocsonyássá vált útifűmaghéjjal (kicsit nehezen fog elkeveredni de ne ijedjünk meg 😉 Ezután apránként adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat először fakanállal keverjük, majd a vége felé a kezünkkel gyúrjuk át. Kézzel jól formálható nem túl ragacsos “tésztát” kell kapnunk.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk egyenletesen (akár 2 nagy méretű tepsire is szükség lehet), és müzli szelet formájúra bevagdossuk, hogy sütés után csak törnünk kelljen. Ha nem ragaszkodunk a szelet formához, akkor formázzunk kis gombócokat, majd a tenyerünk vagy egy pohár segítéségével lapítsuk keksz formájúra és helyezzük egymás mellé a tepsiben.
Ha a formázással is készen vagyunk előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük (akkor készült el ha már kicsit pirulni kezd a teteje).
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept oszd meg másokkal is. Az oldal alján található ikonokra kattintva pedig Facebookon és Instagrammon is követhetsz 🙂