Take care of your health, there's no second chance.

Aranygaluska – az IR Cuisine 1. szülinapjára (vegán)

Aranygaluska – az IR Cuisine 1. szülinapjára (vegán)

Pontosan egy évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy veszem a bátorságot megvalósítom a már régóta, fontolgatott vagy mondjam azt, hogy dédelgetett álmomat? Azaz létrehozok egy olyan oldalt, ahol az általam kigondolt, kipróbált jól bevált kizárólag inzulinrezisztencia diétának megfelelő recepteket közzé teszem, hogy mások is örömüket lelhessék benne. Én pedig örüljek a ti örömötöknek 🙂

Innen ered a név is: IR Cuisine, azaz ir barát konyha művészet.

Igaz először csak egy Facebook oldal formájában indítottam útjára az IR Cuisine-t, mivel kíváncsi voltam arra, hogy vajon érdekel-e valakit az, hogy én miket alkotok, szöszmötölök a konyhában. Szerencsére egyre többen és többen lettetek így rövidesen elkészítettem ezt a weboldalt is.

Az oldal 1. szülinapjára nem tortával, de egy másik régóta dédelgetett álmommal készültem nektek, az ir kompatibilis vegán aranygaluskával. Be kell vallanom évek óta nem ettem már aranygaluskát (egészen pontosan az ir diagnózisa óta) és egyre többet motoszkált bennem a gondolat, hogy meg kellene próbálnom ir-verzióban elkészíteni. Úgy voltam vele, hogy akkor már tegyünk bele egy kis csavart és legyen egyúttal vegán is 😉

Nem is szaporítom tovább a szót, lássuk a hozzávalókat:

150 g búza finomliszt

340 g teljes kiőrlésű búzaliszt

50 g búzasikér

7 g instant élesztő

2 teáskanál útifűmaghéj +1,5 dl víz (tojás helyettesítésére)

3 dl növényi tej (nálam cukormentes mandula tej)

60 g margarin (+ egy kevés a kenéshez)

13 g négyszeres erejű édesítő (eritrit – stevia keveréke)

kb. 20 dkg darált dió a szóráshoz ízlés szerinti por állagú édesítővel keverve

40 g vaníliás zabpudingpor

5,5 dl növényi tej

Elkészítés:

Az útifűmaghéjat elkeverjük a vízzel. Egy kenyérsütő gép üstjébe mérjük a liszteket, a sikért és az élesztőt. A margarint felolvasztjuk és elkeverjük az édesítővel és a dagasztógép üstjébe öntjük a tojáspótlóval együtt. Majd elkezdjük dagasztatni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a folyadékot. Figyelem a folyadék mennyisége liszttől függően változhat! Ezért először csak 2 dl-t adjunk hozzá, majd ha szükséges öntsük hozzá a maradék 1 dl mandula tejet, ha kevésnek ítélnék pótolhatjuk még. A végén rugalmas, könnyen formálható tésztát kell kapnunk, amely elválik az edény falától, tehát nem ragacsos.

A dagasztás után letakarjuk és egy órán keresztül kelni hagyjuk. Ez után lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bérelt tepsibe sorakoztatjuk, először egy rétegben. Az első réteg tetejét megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk az édesítővel elkevert darált dióval, majd ráhelyezzük a következő sort. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tésztánk, nagyob tepsi esetén egy rétegben is elegendő elhelyezni a tésztát, úgyis remek lesz (én körülbelül 25×25-ös tepsit használtam). Az utolsó sort is megszórjuk darált dióval, majd újabb 30 percig kelni hagyjuk. A kelesztési idő letelte után alul-felül sütéssel 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. A tészta akkor jó, ha már kicsit meg pirult a teteje, de mindig tűpróbával ellenőrizzük!

Amíg a tésztánk sül elkészítjük a vanília öntetet. Ehhez 40 g zabpudingport  1 dl mandula tejjel csomó mentesre keverünk. A maradék 4,5 dl mandula tejet az édesítőszerrel felforraljuk, ha felfort hozzá öntjük a kikevert pudingport és folyamatosan kevergetjük amíg be nem sűrüsödik. Ez után levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kíhűlni.

Aki szeretné hagyományos keményítő alapú pudingporral is elkészítheti az öntetet, azonban én azért javaslom a zabpudingpor alkalmazását, mert ez (a keményítővel ellentétben) lassú felszívódású szénhidrát forrás.

Miután a tészták kisült a galuskákat tépkedve vanília sodóval leöntve tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Cukormentes aranygaluska

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.