Take care of your health, there's no second chance.

Reggeli tipp – avagy hogy turbózzuk fel a zabkását?

Reggeli tipp – avagy hogy turbózzuk fel a zabkását?

Világ életemben nagy müzli és gabonapehely rajongó voltam. Gyerekkoromban rendszerint a csokis illetve fahéjas gabona pelyhet ettem reggelire sok tejjel. Most már tudom, hogy ez nem legjobb választás volt. IR-es életem kezdetén találtam rá a zabkására, mint gabonapehely alternatívára. Igaz az állaga egyáltalán nem olyan, de ugyan olyan gyorsan elkészül, ami számomra életmentő reggelente.

Inzulinrezisztencia esetén a reggelire elfogyasztható szénhidrát mennyiség 30 g szénhidrát. Ez átlagosan 50 g zabpelyhet jelent (azonban márkától, gyártótól függ így mindig ellenőrizzük csomagolást). Reggelire én 2 féle ízesítést használok gyakran kakaóval vagy fahéjjal és természetesen egy kis édesítőszerrel édesítem. Ez azonban még csak 190 kalóriát tartalmaz, ami valjuk be igen csak karcsú reggelire, pláne ha nem kívánunk fogyni. Ezért én a következők szerint készítem a reggeli zabkásámat, hogy több kalóriát tartalmazzon de IR barát és finom is legyen.

Hozzávalók:

50 g zabpehely

15g zabkorpa (3 teáskanál)

1 kis marék dió (kb. 20g)

10 g kendermag (2 teáskanál)

fahéj ízlés szerint

édesítő szer ízlés szerint

1-1,5 dl cukormentes mandula tej

 

A felsorolt kiegészítőkkel nem csak a zabkása ízvilágát, de a kalória tartalmát is növelhetjük a nélkül, hogy az ajánlott szénhidrát mennyiségét túllépnénk.

Miért is? Vegyük sorra a hozzáadott extrákat.

A zabkorpa szénhidrát tartalmát két evőkanál mennyiségig nem kell számolnunk, mivel rendkívül magas a rosttartalma, viszont 0 g számolandó szénhidrát mellett +54 kcal nyertünk. Az olajos magok szénhidrát tartalmával általában nem kell számolnunk (ez alól kivételt képez: a kesudió és a földimogyoró), így a dióval sem. Azonban 20 g esetén máris 130 kalóriával többet viszünk be a szervezetünkbe.

Jöjjön akkor extrák extrája a kendermag, aminek szintén enyhén diós íze van, de szerintem jól kiegészítik egymást a dióval. 10g kendermaggal (aminek nem szükséges számolni a szénhidrát tartalmát) +59 kcal-t veszünk magunkhoz, így a 190 kcal-t felturbóztuk 433-ra és akkor még nem is számoltuk  mandula tej kalória tartalmával, ami mennyiségtől függően plusz 14 vagy 21 kalóriát jelent.

Szóval közel 450 kcal-t viszünk be anélkül, hogy utána úgy éreznénk kipukkadunk vagy megülné a gyomrunkat. Azért ez amikor a súlytartása, esetleg hízás a cél nem rossz, ugye? 🙂

Végül lássuk, hogy készül ez tápanyag dús reggeli. A száraz hozzávalókat keverjük össze egy hőálló edényben majd öntsük rá annyit a mandula tejből, hogy jól összetudjuk keverni. Attól függően, hogy mennyire szeretjük a kását hígan használjunk több, vagy kevesebb mandula tejet (akár 2 dl is). Én általában annyi mandula tejet öntök rá, hogy összekeverés után épp, hogy ellepje a zabpelyhet.

Ezután betesszük a mikróba 800W-on (ez nálam a max. fokozat) 1 percre, majd boldogan fogyasztjuk finom, meleg egészséges kásánkat 🙂

Jó étvágyat!

Ha tetszett oszd meg másokkal is 🙂

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.