Take care of your health, there's no second chance.

IR barát vegán hamburger

IR barát vegán hamburger

Anya lányai sütés-főzést tartottunk nemrég. Így egy újabb vegán receptet hoztam nektek, ami az inzulinrezisztens étrenddel is kompatibilis. Valami olyat szerettünk volna amit régen ettünk és egyikünk sem eheti meg bármelyik útjába kerülő büfében. Az más kérdés, hogy erre verzióra már annyira nem is vágyunk 🙂

Elhoztam nektek a mi házi, vegán hamburgerunk receptjét. Ez a gyorsabban elkészülő verzió, később meglátjátok, hogy miért.

Először a hamburger zsemléket készítjük el, mivel nekik több időre van szükségük, ahhoz hogy kellően ínycsiklandóvá váljanak.

A bucikhoz szükségünk lesz a következőkre:

  • 100 g búza finomliszt
  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 80 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 50 g búza sikér
  • 1 ek útifűmaghéj + 1 dl víz (lenmagpehellyel is helyettesíthető az útifűmaghéj)
  • 7 g instant élesztő
  • 1 tk só
  • 1 dl víz
  • 40 g olaj

Az útifűmaghéjat elkeverjük 1 dl vízzel és állni hagyjuk. A liszteket és többi száraz hozzávalót egy dagasztógép üstjébe mérjük. Majd hozzá öntjük a kocsonyás állagú útifűmaghéjat,az olajat és dagasztani kezdjük.

A vizet is fokozatosan hozzá adagaljuk. Figyelem! A víz mennyisége liszt típusoktól függően változhat, elő fordulhat, hogy egy kicsivel több vizet kell hozzáönteni, de ettől ne ijedjünk meg, a lényeg, hogy könnyen formálható puha, de nem ragadós tésztát kapjunk. Miután összeállítottuk a tésztát fél órát kelni hagyjuk.

Fél óra kelesztés után nyolc egyenlő részre osztjuk a tésztát, kis gombócokat formálunk belőlük, majd hagyjuk őket kelni újabb 30 percig. Ez idő alatt begyújtjuk a sütőt és elő melegítjük.  200 fokon kb. 20 percig sütjük őket (tűpróbával ellenőrizzük)!

Amíg sülnek a zsemlék elkészítjük a húspogácsákat. Mi most az időtakarékosabb verziót választottuk, ezért az Ataisz reformélelmiszer (fokhagymás zabfasírt)* és Dénes Natura fasírtporait (hajdinás magyaros)* hívtuk segítségül. Mindegyik tasak tartalmát kb. 250 ml hideg vízzel elkevertük pogácsákat formáltunk belőlük és forró olajban kisütöttük.

Végül friss zöldségekből vegyes salátát készítettünk és azzal töltöttük még meg a burgereket. Cukormentes ketchuppal való fogyasztása erősen ajánlott! 😉

Jó étvágyat!

*a bejegyzés a saját véleményemet tartalmazza nem szponzorált



2 thoughts on “IR barát vegán hamburger”

    • Igen a teljes mértékben búza finomlisztből készült ételek tényleg nem kompatibilisek ez IR-rel. De a felhasznált lisztek 30%-a lehet búza finom liszt, ha többi 70% teljes kiőrlésű liszt. Így ugyanúgy lassú felszívódású lesz a végeredmény, mivel a teljes kiőrlésű liszt van túlsúlyban,viszont puhább levegősebb lesz a végeredmény a hozzáadott fehér liszt miatt. Kvázi “állag javítás” miatt kell, de csakis megengedett maximum 30%-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.