Virslis mini kiflik

A leggyakoribb reggelim a saját készítésű teljes kiőrlésű kenyerem kiegészítve valamilyen szendvicskrémmel, vagy felvágottal és természetesen zöldségekkel. Hát gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy erre viszonylag hamar rá lehet unni 🙂 Ilyenkor szoktam különböző IR barát reggeli péksüteményeket alkotni a konyhámban. Ezért most a múltkori kakaós kiflik után egy sós reggelizni valót hoztam nektek.
Hozzávalók (32 db mini kiflihez)
- 740 g, teljes kiőrlésű búzaliszt
- 160 g, búza finomliszt
- 100 g, Sikér
- 140 g, Margarin
- 6 dl víz
- 4 tk só
- 14 g szárított élesztő
- 600 g, koktél frankfurti virsli (lényeg, hogy mindegyik kiflibe jusson egy :))
- kevés sajt a tetejére
Először kimérjük a liszteket, a sikért és a sót összekeverjük az élesztővel. Felolvasztjuk a margarint majd egy dagasztó gépbe öntjük (kenyérsütő gép dagasztó funkcióját is használhatjuk) a száraz hozzávalókat. A margarint és a vizet fokozatosan hozzá. Rugalmas, de nem ragacsos tésztát dagasztunk.
30 perc kelesztés után négy részre osztjuk a tésztát, egy részt kör alakúra nyújtunk majd felosztjuk 8 egyenlő részre. A háromszögeket egyesével kicsit megsodorjuk, a szélesebb végére helyezünk egy mini virslit és feltekerjük, tepsire helyezzük. Addig folytatjuk a műveletet, amíg el nem fogy a tésztánk. Ha szeretnénk reszelt sajtot szórhatunk a tetejére.
Újabb 30 percig kelesztjük ez alatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra (alul-felül sütés). Érdemes a melegítéskor egy vízzel teli kis edényt tenni s ütő aljára a gőzös sütőtér érdekében. Körülbelül 25 perc alatt elkészülnek de érdemes tűpróbával ellenőrizni.
Jó étvágyat! 🙂