IR barát cipók (teljes kiőrlésű, vegán kenyér recept)

A diétám elején kipróbáltam szinte minden boltban kapható teljes kiőrlésű kenyeret, egészen addig vettem is amíg rá nem jöttem, hogy a házi bizony sokkal finomabb. Persze nem az elsőre sikerült finom puha teljes kiőrlésű házi kenyeret sütnöm, de nem szabad feladni 🙂 Ma már rutinnal készítem, ez az egyik kedvenc jól bevált receptem. A kezdeti lépésekben sokat segítettek az Áfonya mámora blog szerzőjének kenyér receptjei, ezúton is köszönöm neki 🙂
Amikor kevés időm van a kenyér sütésre akkor ezt szoktam készíteni. Praktikus mivel hamarabb megsülnek a cipók, mint egy kenyér és gyorsabban elfogy így mindig friss kenyerünk van. (A 3 db-ból kettőt mindig leszoktam fagyasztani).
Hozzávalók ( 3 db körülbelül 60 dkg-os cipóhoz)
- 700g teljes kiőrlésű liszt (tk. búza és tk. tönköly)
- 250 g búza finomliszt
- 50 g búza sikér
- 14 g szárított élesztő (1 kg liszthez elegendő mennyiség)
- 200 g kókuszkrém (tejföl és tejszín helyett teszem bele)
- 20 g só
- 500 ml víz
Mérjük ki és keverjük össze a száraz hozzávalókat egy dagasztó gép üstjében. Kezdjük el dagasztani és közben fokozatosan adjuk hozzá a vizet (liszt fajtától függően kicsivel kevesebb és több vízre is szükségünk lehet), rugalmas de nem ragadós tésztát kell kapnunk.
Letakarva pihentetjük 30 percet, ezután osszuk 3 egyenlő részre és formázzunk kis cipókat belőle. További 30 percet pihentetjük ez alatt előmelegítjük a sütőt 220 fokra (alul-felül sütés) és egy kis edényben vizet teszünk az aljába, hogy gőzös sütőtérbe tehessük a cipókat. Mi előtt a sütőbe tesszük egy éles késsel bemetsszük a cipókat, majd 30-40 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat! 🙂