Vaníliás áfonyás muffin (cukormentes, tejmentes, vegán)

Bevallom még mielőtt kiderült volna, hogy inzulinrezisztens vagyok, én is nem egyszer meglátogattam a McDonald’s gyorsétterem láncot. Két nagy kedvencem volt a vaníliás áfonyás muffin és az almás táska.
Az áfonyás muffin mindig nagyon guszta volt, de én minden egyes alkalommal keveselltem belőle az áfonyát. Aztán persze a reklamációm abba maradt, mivel meg sem ehettem már.
Pár napja gondolkodtam, hogy mit süssek, ami gyors, egyszerű, ennek ellenére nagyon finom és egészséges is.
Így született meg a vegán, cukormentes, teljes kiőrlésű áfonyás muffin 🙂
Hozzávalók:
- 60 g finom liszt
- 150 g zabpehely liszt
- 80 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2,5 tk sütőpor
- 0,5 tk szódabikarbóna
- 1 teáskanál útifűmaghéj + 1dl víz (tojás helyett)
- 25 g négyszeres erejű édesítő (eritrit és stevia keveréke)
- 20g vaníliás xilit
- 200 ml kókuszkrém
- 1 dl olaj
- 3 dl víz
- 300 g fagyasztott vagy friss áfonya + 1 teáskanál négyszeres erejű édesítő a tetejére (Én most fagyasztottat használtam).
1 evőkanál útifűmaghéjat elkeverek 1 dl vízzel s 1-2 percig állni hagyom. Addig kimérem a többi hozzávalót.
Tojáspótlót az édesítővel, a vaníliás xilittel és az olajjal el keverem fokozatosan adagolom hozzá a lisztet, a kókuszkrémet és vizet amíg egy sűrű masszát nem kapok. Ne ijedjünk meg ha az elején az útifűmag
Ezután bele forgatom az áfonya felét. Muffin formákba töltöm, majd a maradék áfonyával díszítem a tetejüket.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 perc alatt sülnek meg, tűpróbával mindenképpen ellenőrizzük, hogy átsült-e!
(Ha friss áfonyát használunk 30 perc után már nézzük meg, hogy átsült-e 😉 )
Ebből a mennyiségből nekem 20 db lett. S nem érte meg a harmadnapot… 🙂
Jó étvágyat!