Take care of your health, there's no second chance.

Vaníliás áfonyás muffin (cukormentes, tejmentes, vegán)

Vaníliás áfonyás muffin (cukormentes, tejmentes, vegán)

Bevallom még mielőtt kiderült volna, hogy inzulinrezisztens vagyok, én is nem egyszer meglátogattam a McDonald’s gyorsétterem láncot. Két nagy kedvencem volt a vaníliás áfonyás muffin és az almás táska.

Az áfonyás muffin mindig nagyon guszta volt, de én minden egyes alkalommal keveselltem belőle az áfonyát. Aztán persze a reklamációm abba maradt, mivel meg sem ehettem már.

Pár napja gondolkodtam, hogy mit süssek, ami gyors, egyszerű, ennek ellenére nagyon finom és egészséges is.
Így született meg a vegán, cukormentes, teljes kiőrlésű áfonyás muffin 🙂

Hozzávalók:

  • 60 g finom liszt
  • 150 g zabpehely liszt
  • 80 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2,5 tk sütőpor
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 1 teáskanál útifűmaghéj + 1dl víz (tojás helyett)
  • 25 g négyszeres erejű édesítő (eritrit és stevia keveréke)
  • 20g vaníliás xilit
  • 200 ml kókuszkrém
  • 1 dl olaj
  • 3 dl víz
  • 300 g fagyasztott vagy friss áfonya + 1 teáskanál négyszeres erejű édesítő a tetejére (Én most fagyasztottat használtam).

1 evőkanál útifűmaghéjat elkeverek 1 dl vízzel s 1-2 percig állni hagyom. Addig kimérem a többi hozzávalót.

Tojáspótlót az édesítővel, a vaníliás xilittel és az olajjal el keverem fokozatosan adagolom hozzá a lisztet, a kókuszkrémet és vizet amíg egy sűrű masszát nem kapok. Ne ijedjünk meg ha az elején az útifűmag

Ezután bele forgatom az áfonya felét. Muffin formákba töltöm, majd a maradék áfonyával díszítem a tetejüket.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 perc alatt sülnek meg, tűpróbával mindenképpen ellenőrizzük, hogy átsült-e!
(Ha friss áfonyát használunk 30 perc után már nézzük meg, hogy átsült-e 😉 )

Ebből a mennyiségből nekem 20 db lett. S nem érte meg a harmadnapot… 🙂

Jó étvágyat!

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.